14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

България е в средата на европейска класация за ръст на имотния пазар

България е на 28-о място сред 56 страни в света по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показват данни на консултантска компания. През предходното тримесечие страната ни заемаше 18-о място в класацията. За шестте месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна база е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява класацията с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна база, но при инфлация около 12%. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет на класацията, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре, посочват от консултантската компания.

Люксембург е на второ място с годишен ръст на цените на жилищата от 13,9%, а третото място заема Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. В топ десет влизат и Чехия, Латвия и Хърватия.

 

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ