12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Археолози възстановиха част от най-старата каменна отбранителна стена в Европа

През този сезон започна възстановяването на част от първата отбранителна стена около древното селище в Солницата край Провадия, каза за БТА ръководителят на разкопките проф. Васил Николов. По думите му това е най-старото отбранително съоръжение в Европа, строено 4 700 години преди Христа.

Вероятно около 50 години след издигането на стената, тя се е срутила при земетресение, поясни Николов. С камъните хората издигат нова, малко по-тясна – с ширина около 1,20 метра, която е издържала до следващия силен трус. Тогава, в началото на късния халколит, когато е датиран и Варненският некропол, местните издигат голяма стена с ширина, достигаща на места до 4,30 метра. Построяват и радиални структури към нея, които гарантират по-голяма сигурност при отбрана от потенциални нападатели. Новата стена всъщност намалява размерите на защитената площ. Според Николов това подсказва, че по негово време вече само аристокрацията е живеела зад укрепленията.

Всички стени са затворени, допълни археологът. Най-старата е била под формата на кръг. Втората е по-странна – четиристранна неправилна фигура. За третата стена Николов каза, че тепърва ще се уточнява каква форма е имала. Стените не са били за екзотика, допълни археологът. По думите му местните на практика са владеели монетният двор на Европа по него време – солта. В тези древни времена със злато всъщност не е можело да се купи нищо – украшенията са били за престиж. Солта е била най-ценното и затова обитателите на селището в Солницата са били принудени да се отбраняват от всякакви набези. За това свидетелстват близо 500-те открити върха на стрели около защитните стени, каза Николов.

През вече приключващия сезон 2020 археолозите са работили и по две къщи от късния халколит. Сградите са изгорели при силен пожар. Останките показват, че за построяването им е ползвана глина. Били са двуетажни, като не е изключено едната да е била и по-висока. Интересното е, че учените са открили доказателства, че хората по него време са били естети. В едната от къщите са намерени останки от стенопис, но тепърва ще се работи по уточняването какво е представлявал.

Заедно с археологическите проучвания и тази година се работи върху аварийната консервация и реставрация, допълни Николов. По думите му обаче е важно и това, че паралелно с това обектът се и социализира – той е един от много малкото случаи, в които посетителите могат да разглеждат, докато археолозите работят.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ