25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Днес: Представят енергийната стратегия на България за следващите 30 г.

Национална енергийна стратегия за следващите 30 години ще бъде представена в Министерството на енергетиката днес. Тя ще бъде подложена на широко обществено обсъждане, ще бъдат поканени профсъюзи, браншови организации, представители на парламентарната комисия по енергетика. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНР.

Намеренията на служебното правителство са тази стратегия да бъде внесена в Народното събрание. Ако този парламент приеме стратегията, това ще бъде гаранция, че енергетиката ще продължи да се развива по ясен план, какъвто и да е съставът на един следващ кабинет или Народно събрание, обясни Росен Христов.

България да продължи да развива ядрената си енергетика – това е една от идеите на енергийното ведомство. Министърът коментира решението на Народното събрание от тази седмица за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“. Нашата стратегия до 2050 година предвижда да се построят четири нови ядрени блока, каза Росен Христов. Два от тях ще са заместващи на пети и шести блок, които поетапно ще бъдат изведени от експлоатация. Предвижда се да имаме четири блока, а не два. Като се изведат от експлоатация и въглищните централи, на страната ще са ѝ необходими базови мощности, защото възобновяемите източници не могат да играят тази важна роля, обясни енергийният министър.

Според него България трябва да вземе кардинално решение дали да развива ядрената енергетика или не. Той е на мнение, че страната може и трябва да инвестира в развитието на ядрената енергетика, защото имаме значителен опит в тази сфера. Едно такова развитие би позволило да утвърдим нашите позиции на енергийната карта на Европа, добави Христов. По думите му в момента себестойността на енергията, произвеждана от атомните ни електроцентрали е най-ниска.

Важно е проектите в енергетиката, които сега са започнати, да бъдат продължени. Ако сега се приеме стратегията, това ще означава, че какъвто и да е следващият парламент, развитието в една посока ще продължи, каза енергийният министър. По думите му тази стратегия ще помогне и при преговорите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Related Articles

Приключи успешно реставрацията на Източната порта на Филипопол

Приключи консервацията и реставрацията на значим археологически обект в Пловдив - Източната порта на Филипопол, информира радио "Фокус". Според реставраторът Никола Стоянов е експониран фрагмент...

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ