10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, създаден от НИНКН и школата „Шайо“ към Центъра за архитектура и наследство в Париж.

Изложбата представя проектите за реставрация на Османската отбранителна система, Военния клуб с крайдунавския парк, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала във Видин и превръщането им в автентични притегателни живи пространства. Те са резултатът от 6-месечната работа на 25 архитекти, разпределени в 4 екипа, и са част от обучението на курса „Шайо“, който се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Община Видин беше домакин на ателието и заяви желание да осъществи проектите, за да съхрани емблематичните недвижими ценности и да ги интегрира в културата и икономиката на града. Така за пръв път учебните проекти ще бъдат приложени в практиката – модел, който дава нов смисъл и дълбочина на курса, но и възможност за общините в България да се погрижат за своето недвижимо културно богатство.

Изложбата проследява целия процес на проектиране – проучванията на терен и на архивите, фотодокументирането, скиците, чертежите, идеите и плановете за съвременните функции на обектите и заобикалящата ги среда. Тя вече беше показана в Пловдив, където се състоя защитата на курсовите работи, а след София ще бъде представена и във Видин.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ