12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона за насърчаване на инвестициите на второ четене.

Идеята на депутатите е да бъде завишен контролът. Новият закон въвежда национален механизъм за проверка на чуждестранни инвестиции, които могат да засегнат „сигурността или обществения ред, в съответствие с регулации от Европейския съюз“, съобщи „Актуално“.

Според текстовете, за да бъде реализирана пряка чуждестранна инвестиция, тя трябва да получи одобрение от създадения съвет, ако отговаря на определени критерии, включително инвестиции в специфични сектори, придобиване на значителен дял от капитала на местни предприятия, или инвестиции, превишаващи 2 милиона евро.

Според мотивите на вносителите целта е българската икономика в частност и Европейският съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с „корозивен капитал“. Тоест, инвестиции или придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред в България, на сигурността на евроатлантическите ни партньори.

Обхватът на инвестициите, за които се променя регламентът, са в критичната инфраструктура – енергетика, транспорт, води, здравеопазване, комуникации, медии, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, изборна и други.

Предвижда се санкция 5% от стойността на инвестицията, но не по-малко от 50 000 лева, ако чуждестранен инвеститор в процедура по издаване на разрешение предостави неточна, непълна или подвеждаща информация, осъществи пряка инвестиция без издадено разрешение по този закон.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ