20 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря

Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически маршрут „По пътя на Античността”. Това се случва, след като Община Пловдив бе одобрена с Концепция за интегрирано териториално развитие „По пътя на Античността“ – Интегриран териториален туристически продукт/маршрут, свързващ античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточен регион. Предвидените дейности и инвестиции в Пловдив са благоустрояване, консервация, реставрация и социализация на Античния форум на Филипопол – изток и юг и Кръгла кула – част от укрепителната система на Филипопол; изграждане на Туристически информационен център; изготвяне на планове за опазване и управление на обектите от римското културно наследство; надграждане на системата за дуално обучение в професионалните училища.

„По пътя на Античността“ предвижда създаването и популяризирането на общ тематичен маршрут от обекти на античността чрез мерки за благоустройство, реставрация, консервация и социализация на културно-исторически забележителности на територията на трите общини Пловдив, Стара Загора и Хисаря. За всеки един обект от римското културно наследство, в тези общини ще бъде изготвен план за опазване и управление.

Финансирането на дейностите ще се осигурява по шест програми, съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2021-2027 г. – „Развитие на регионите“, „Образование“, „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ