20 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк

Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки за защитата и обособяването му като обществена екологична зона със защитен статут. Активистите в защита на Боянското блато работят и с РИОСВ и районната администрация, за да се намери решение, с което собствениците на имоти на територията на уникалния блатен терен да бъдат обезщетени, а София да има нов градски парк.

Боянското блато беше обявено за воден обект от Басейнова дирекция „Дунавски район“ през август 2023 г. и е единствената останала естествена влажна зона на територията на София.

Граждани и еко активисти се противопоставят на идеята на негова територия да има строителство. Припомняме, че разрешение за строеж на 5 многоетажни сгради в терени, в които се намира блатото е издадено от вече бившият главен архитект на район “Витоша” Мирослав Русев. Собственици на имотите, екозащитници и администрация в момента са в съдебни и законови спорове.

Снимка: МОСВ

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ