21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк

Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки за защитата и обособяването му като обществена екологична зона със защитен статут. Активистите в защита на Боянското блато работят и с РИОСВ и районната администрация, за да се намери решение, с което собствениците на имоти на територията на уникалния блатен терен да бъдат обезщетени, а София да има нов градски парк.

Боянското блато беше обявено за воден обект от Басейнова дирекция „Дунавски район“ през август 2023 г. и е единствената останала естествена влажна зона на територията на София.

Граждани и еко активисти се противопоставят на идеята на негова територия да има строителство. Припомняме, че разрешение за строеж на 5 многоетажни сгради в терени, в които се намира блатото е издадено от вече бившият главен архитект на район “Витоша” Мирослав Русев. Собственици на имотите, екозащитници и администрация в момента са в съдебни и законови спорове.

Снимка: МОСВ

Related Articles

Заради авариен ремонт: Променят организацията на движение на Дунав мост

От 11 до 15 юни се променя организацията на движение на Дунав мост при Русе за авариен ремонт на настилката. За изкърпването й поетапно...

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ