8 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Реставриран е иконостасът на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“

Приключи реставрацията на иконостаса на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“. Ремонтът е осъществен със средства от Програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община. През 2019 година бе осигурено финансиране от общината и за довършване на реставрацията на стенописите.

Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. храмът е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Освен това са изградени и музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство. В музея му са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които Евангелие от 18 век.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ