12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Реставриран е иконостасът на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“

Приключи реставрацията на иконостаса на Курилския манастир „Св. Иван Рилски“. Ремонтът е осъществен със средства от Програмата за подкрепа на манастирите и църквите в Столичната община. През 2019 година бе осигурено финансиране от общината и за довършване на реставрацията на стенописите.

Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. храмът е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност.

През 2013 г. започва поетапна реставрация на стенописите в храма. Освен това са изградени и музейна част, библиотека, архондарик и камбанария. Направено е цялостно обновяване на облика на дворното пространство. В музея му са запазени редица ценни ръкописи и книги, сред които Евангелие от 18 век.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ