НСИ: Скок на заплатите в строителството, финансите и образованието за първото тримесечие

0

Спад на доходите с малки изключения по сектори – това показват предварителните данни за заетостта и трудовото възнаграждение на Националния статистически институт. Резултатите маркират частично отражението на извънредното положение, свързано с пандемията на коронавируса, едва през първите 17 дни – от 13 март до 31 март.

Спрямо първото тримесечие на 2019 все пак заплатите в страната отбелязват ръст с 8%. Увеличението е най-изявено  за работещите в сектора на „Финансови и застрахователни дейности“ – с 16.2%, „Образование“ – с 14.9% и „Строителство“ – с 14.5%.

Пловдивска област заема едва седмо място в класацията за най-висока средна брутна работна заплата – 1129 лева. Цифрите показват, че заплатите са паднали средно с около 25 лева за първите три месеца на тази година, а близо 900 души са загубили работата си.

С най-висока средна месечна работна заплата е област София – 1 805 лв., а с най-ниска е област Благоевград – 867 лв. За първото тримесечие месечна работна заплата за страната е 1 317 лв. Работещите в Пловдив и областта са получили със 188 лв. или 16.7% по-малко от средното възнаграждение. По-високи средни доходи от пловдивчани имат работещите в София област, Враца, Варна, Стара Загора и Габрово.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си