Анит Божанов, кмет на село Коритата: До края на годината ще имаме нова детска площадка, ремонтирана улица и модерно осветление

0

След смяната на водопроводната мрежа инфраструктурата в селото осезаемо се подобри

ВИЗИТКА

Анит Божанов е роден през 1992 г. в Рудозем. До VII клас учи в основното училище в село Пловдивци. След това продължава обучението си в Смолян, където завършва Професионалната гимназия по туризъм и строителство „Никола Вапцаров“, специалност „Строителен техник”. Малко след дипломирането си заминава на гурбет в Италия, където се занимава със селскостопанска дейност. Прибирайки се на родна земя, започва работа в Община Рудозем, където е назначен за главен специалист „Незаконно строителство и инвеститорски контрол“. През 2014 г. се кандидатира за кмет на с. Коритата и печели изборите още на първия тур.

– Г-н Божанов, Вие сте най-младият кмет в Родопите, който още с встъпването си в длъжност, освен с проблемите на селото, се зае и с изграждането на кметство. Имате ли вече кабинет?

– Да, първата задача, с която се заех, след като бях избран за кмет, бе да си направя кабинет. Досега нашето село нямаше собствено кметство, тъй като броят на жителите не покриваше изискванията на закона. Бяхме обединени административно със с. Пловдивци и имахме общ управник, чийто кабинет беше там. Промяната в Изборния кодекс обаче ми позволи да се кандидатирам за управник на с. Коритата и след като спечелих изборите, трябваше да помисля и за някакво помещение. Имах нужда от кабинет с приемна, където да мога да си върша работата спокойно. И тъй като няма специална сграда за кметство, реших да ремонтираме бившата детска градина и да я превърнем в общинска администрация. Направихме цялостна реконструкция, защото всичко вътре беше в окаяно състояние. С помощта на баща ми, мои приятели и доброволци от селото за няколко месеца изградихме стени, оформихме стаи, подменихме дограмата, оправихме покрива, шпакловахме, измазахме и вече имам нормално работно място. Ангажирах се с това, защото, ако трябваше ремонтите да ги вършим с проект, щеше да се наложи да обявяваме търгове, да разработваме концепции, да търсим фирма изпълнител и т.н. Процедурите щяха да се точат с месеци. А тъй като община Рудозем отпусна средства за рехабилитацията и осигури пари за материали, решихме да не губим време и да действаме сами. Какво да ме спре? Млад съм, имам сили, учил съм за това, защо да не го направя! Без пари сме вършили за селото куп неща, и доброволец съм бил, така че за мен това не е нещо необичайно. Пък така и по-евтино излезе. Доволен съм, защото вече има къде да приемам хората. Досега, ако някой искаше да поговори с мен или пък заедно да обсъдим някакъв въпрос, влизахме в колата ми или пък ползвахме едно малко помещение до магазина.

– А за какво най-често си говорите с хората от селото, с какви проблеми се обръщат към Вас?

– За много неща си говорим, но най-често ме търсят за административна помощ и посредничество със звената на общината. Има хора, които не могат да си попълнят обикновени документи, декларации, заявления, молби, трудно им е, идват при мен, а аз им помагам с каквото мога.

– Колко души живеят в момента в селото и как се препитават?

– В селото живеят над 200 души и повечето от тях работят. Едни пътуват до Рудозем, други са ангажирани със строителството на язовир „Пловдивци”, има заети и по различни социални програми. Проблем с безработицата нямаме. И аз се радвам, че е така, защото, ако има работа тук, хората няма да бягат в чужбина, ще си остават по родните места. В нашата община има възможности за развитие и ако се действа в тази посока, можем да подобрим чувствително качеството на живот. По този начин ще можем да задържим и младото поколение, ще засилим повече присъствието му тук, в рамките на селото. Сега имам планове да увлечем младежите в общи дейности. Искам да стегнем и да ползваме читалището, да направим младежки клуб с маса за тенис и фитнес уреди, да оформим помещения, където хората да се събират, да си говорят, да спортуват и да се забавляват. Другият ми приоритет е реконструкцията на единствената детска площадка в селото, тъй като състоянието й в момента не е добро. Имам обещанието от Община Рудозем, че до края на годината ще сме готови с ремонта. Ще сложим нова настилка, ще подменим старите люлки и катерушки с нови, ще облагородим целия район, така че той да стане привлекателно място за децата и техните родители.

– Предвиждате ли други инфраструктурни ремонти в селото?

– Мога да кажа, че през последните години инфраструктурата на Коритата осезаемо се подобри. Изгради се нова водопроводна мрежа, рехабилитира се пътят Пловдивци – Мочуре. Сега предстои да направим основен ремонт на главната улица в селото. Предвиждаме да я асфалтираме и да сложим навсякъде улично осветление. В момента чакаме одобрението на проекта. Иска ми се да развием повече туризма, защото нашият край е богат на природни дадености и го позволява. Местността предлага много интересни места за разходка. В момента имаме една екопътека с обособени зони за отдих и специални кътове за барбекю. Наскоро бе асфалтиран и пътят до там. И сега интересът е голям. Мястото се посещава от много хора. Идват младежи и от съседните села. Но можем да помисли да кандидатстваме за средства и да изградим още атракции, с които да привличаме повече гости и туристи в селото. Ако съчетаем всичко това и с повече културни събития, които да се провеждат тук, смятам, че ще бъде чудесно.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си