18 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Изработиха ортофотокарта за урбанизираните територии на Благоевград

Иновативна ортофотокарта, изработиха съвместно Община Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Тя е сред първите от този тип за България. Създадена е чрез модерни технологии за геопространствен анализ и фотограметрично заснемане на урбанизираните територии на Благоевград с безпилотен летателен апарат. Той позволява точност на позиционирането до няколко сантиметра.

В процеса на изработването на ортофокартата са заснети над 6 000 изображения с резолюция от 20 мeгaпиĸceла при средна Grоund Ѕаmрlе Dіѕtаnсе oт 3.24 cм и пpи виcoчинa нa пoлeтa oт 100 мeтpa. Изработената иновативна ортофотокарта позволява комбинирането на растерна и векторна информация и анализ в ГИС среда на динамиката на зелените площи между 2006 г. и датата на заснемането.

Картата подпомага също така и пренасянето на управлението и планирането на мерките по изграждане и поддържане на зелената система на Благоевград, в дигитална среда при осигурен публичен достъп.

Related Articles

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по...

Архитекти и инженери дискутираха предизвикателствата по пътя към хармонична жизнена среда

Сдружение с нестопанска цел „Алианс за висока строителна култура“ (АВСК) организира международна конференция на тема „Професионални задачи на архитектите и инженерите за създаване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ