8 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Изработиха ортофотокарта за урбанизираните територии на Благоевград

Иновативна ортофотокарта, изработиха съвместно Община Благоевград и ЮЗУ „Неофит Рилски“. Тя е сред първите от този тип за България. Създадена е чрез модерни технологии за геопространствен анализ и фотограметрично заснемане на урбанизираните територии на Благоевград с безпилотен летателен апарат. Той позволява точност на позиционирането до няколко сантиметра.

В процеса на изработването на ортофокартата са заснети над 6 000 изображения с резолюция от 20 мeгaпиĸceла при средна Grоund Ѕаmрlе Dіѕtаnсе oт 3.24 cм и пpи виcoчинa нa пoлeтa oт 100 мeтpa. Изработената иновативна ортофотокарта позволява комбинирането на растерна и векторна информация и анализ в ГИС среда на динамиката на зелените площи между 2006 г. и датата на заснемането.

Картата подпомага също така и пренасянето на управлението и планирането на мерките по изграждане и поддържане на зелената система на Благоевград, в дигитална среда при осигурен публичен достъп.

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ