15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по първа копка в местност между селата Брестовица и Йоаким Груево присъстваха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, който е и член на УС на НСОРБ, директорът на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов както и жители на селото и представители на сдружението „Живот за Брестовица“.

Инж. Гълъбов подчерта, че вече е направена първата стъпка – изграждането на пречиствателна станция, която да пречиства мангана от водата, която сега се подава към селото. До месец съоръжението ще бъде готово. Започва изграждането на довеждащия водопровод, който е дълъг около 8 км и започва от 3-те нови кладенеца, които са с чиста вода и много добър дебит. От Българския ВиК холдинг са осигурени 2,5 млн. лв. за целта.

Кметът на общината Павел Михайлов добави, че проектът за подмяна на водопроводната мрежа на Брестовица започва след повече от 4 години протести и битка с институциите. „Целият проект е много скъп – около 25 млн.лв. и общината не може със собствени сили да се справи. Затова апелираме държавата да ни помогне“, допълни той.

Жителите на Брестовица приемат новината с надежда, че скоро ще пият чиста вода. Днес съм щастлив, коментира и Любомир Томов, председател на сдружението „Живот за Брестовица“.

Related Articles

Без хипермаркети и шумни заведения в жилищни сгради

Пуснаха нова наредба за обществено обсъждане Нова наредба за устройството на урбанизираните територии предвижда какви точно търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради....

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ