19 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната ръководителка арх. Цвета Сурчева е преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция. През идните месеци, под нейното наставничество, възпитаниците й ще изготвят проекти на няколко значими за Община Царево сгради.

Сред проектите са сградата на кметство Лозенец, дървеният хангар на пристанището в Царево, сградата на Информационния посетителски център „Приморска Странджа“ в Ахтопол, сградата на старото кметство в Синеморец. Предвижда се да се изготви и визия на сградата, планирана за музей, която се намира на кръстовището на ул. „Тракия“ и ул. „Константинов“ в Ахтопол.

Арх. Цвета Сурчева, завършва Строителен техникум в гр. Стара Загора през 1988 г., а по-късно придобива и висшето си образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София с профил „Архитектура“.

Дипломиран архитект във Франция във Висшето училище по Архитектура „Ла Вилет“ в Париж от 2000 г. Специализира „Рехабилитация за стари сгради и паметници на архитектурата“ през 2001 г. към Министерството на културата във Франция. Следва втора специализация за „Подпомагане на общините за устойчиво развитие, кръгова икономика и околна среда“ през 2012 г. Работила в Асоциация за благоустройство на частната собственост в период от пет години. Работила е още като главен архитект към Община Свети Йоан в границите на широк Париж, а от 2009 г. работи като старши експерт към Националната агенция на Франция за благоустрояване на частни и жилищни сгради ANAH. През последните пет години е преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция, профил „Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради“.

„С арх. Сурчева ни свърза г-жа Румяна Цвяткова, директор на ПП „Странджа“, за което сме благодарни. Тази инициатива е чудесна комбинация от полезност и практичност както за едни млади бъдещи специалисти, избрали пътя на архитектурата, така и разбира се за община Царево. От една страна студентите ще имат възможност да трупат изключително важния за тях в момента практически опит, а от друга страна Община Царево ще получи проекти, които да реализира в бъдеще. Още по време на първия ни разговор, изразих позицията, че сградите за които нейните студенти ще изготвят проекти следва да бъдат реални обекти – сгради, в които Община Царево би инвестирала и развивала идните години. Благодарение на арх. Сурчева ще кандидатстваме и за европейско финансиране на туристически и веломаршрути в Странджа“, заяви кметът на Община Царево Марин Киров.

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ