20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Екипът на „Проект Бузлуджа“ представи резултатите за спасяване на монумента за 2021-а

Арх.Дора Иванова представи идеите си за обезопасяване и функциониране на сградата на паметника Бузлуджа пред дарители, представители на администрацията и обществеността в Стара Загора. Алтернативите, които арх.  Иванова е разработила с екип от специалисти от световна величина са в посока Бузлуджа още идното лято да отвори за посещения.

За това ще е необходимо почистване на покрива, както и вътрешността на основната сграда, да се направи подход, за да може туристите да виждат сградата отвътре. Необходима е също консервация и социализация на основната сграда и пилона.

Положителното е, че мозайките на монумента вече са напълно съхранени. Работата по обезопасяването им е приключила преди месец. В началото на 2022 г. ще бъде представен конкретен бизнес план за предстоящите дейности.

Наградени са всички дарители – българи и чужденци, които са финансирали спасяването на изкуството в Бузлуджа. Фондация “Проект Бузлуджа” официално представи резултатите от кампанията “Осинови мозайка”, чрез която тази есен всички мозайки в паметника бяха стабилизирани и опазени.

От 13 септември 2021 със заповед на министъра на културата проф.Велислав Минеков, Бузлуджа е със статут на паметник на културата от национално значение и е официално вписан в регистъра на паметниците на културата.

 

Related Articles

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ