12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Пуснаха за обществено обсъждане промените на Наредбата за техническите паспорти на строежите

Във връзка с постъпили реакции на омбудсмана на Република България, на организации и граждани, на народни представители по повод изтичащия срок, определен за съставяне на техническите паспорти на съществуващи строежи, МРРБ публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите.

Той предвижда технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на ЗУТ. Това ще става при строително-монтажни работи, обхващащи целия строеж. За тях се изисква издаване на разрешение за строеж. Паспорт ще се съставя и при извършване на СМР, които обхващат част от обекта, но засягат конструкцията му.

Според предложеното изменение, съставянето на техническите паспорти на съществуващи строежи – публична държавна и публична общинска собственост, ще се извършва до 31.12.2032 г.

Целта на изменението е да облекчи бизнеса, гражданите и централните и общински администрации от допълнително натоварване с разходи в условията на икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни.

Related Articles

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ