15 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Нови правила за строежа на жилищни сгради и апартаменти

Строители и архитекти вече ще трябва да се съобразяват с нови правила при строежа на многофамилни жилищни сгради. Те са записани в Наредбата за достъпната среда, която влезе в сила март месец.  Документът задава минимални изисквания, които целят да улеснят придвижването на хора с увреждания. Коридорите и терасите в апартаментите следва да бъдат широки и дълги поне метър и половина, а подовите настилки да са равни.

Минималната широчина на входната врата трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати – 80 сантиметра. Бъдещите коридори трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

За да се изпълнят критериите, всички апартаменти ще имат в площите си повече квадратура тераси и коридори, което в общия случай значи или да се намали от останалите стаи, за да е същата цената, или да поскъпнат апартаментите. Мнението на експертите е, че промените в Наредбата ще доведат именно до второто – скок в цените на жилищата.

 

 

 

 

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ