27 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Официално: България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия

Приемането на България като равноправен член на Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на официалната церемония по случай присъединяването на България към АЯЕ на ОИСР, която се проведе онлайн.

Според министър Петкова това е и безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и безопасност. По думите ѝ ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз за България са невъзможни без използването на ядрена енергия. България е готова да даде своя принос и опит в областта на ядрената енергия, увери министър Петкова.

В рамките на церемонията по случай членството на България в АЯЕ приветствия направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ