16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Официално: България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия

Приемането на България като равноправен член на Агенцията за ядрена енергия /АЯЕ/ към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на официалната церемония по случай присъединяването на България към АЯЕ на ОИСР, която се проведе онлайн.

Според министър Петкова това е и безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и безопасност. По думите ѝ ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз за България са невъзможни без използването на ядрена енергия. България е готова да даде своя принос и опит в областта на ядрената енергия, увери министър Петкова.

В рамките на церемонията по случай членството на България в АЯЕ приветствия направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ