13 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Учени в Бургас и Одрин ще борят замърсяването с пластмаса в Черно море

Научни центрове в Бургас и Одрин за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми ще се борят срещу замърсяването на Черно море с пластмаса. Стратегическия проект „Трансграничните региони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ” се изпълнява от бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров” и Тракийски университет – Одрин с финансиране от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма Interreg – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

В центровете ще бъдат изградени различни лаборатории – за анализ на замърсяването на водите с пластмаса, анализ и моделиране на водни екосистеми, лаборатория по аквакултури и биотехнологии и други.

Това е най-значимата ни инвестиция досега като принос за прилагането на политиката на ЕС за син растеж с акцент върху устойчивото управление на природните ресурси в региона на Черно море, “, коментира зам.-министър Деница Николова.

Договорът за изграждането на центровете бе подписан през месец октомври т.г., а инвестицията е в размер на близо 6.6 млн.лв., отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество.

В рамките на заседанието зам.-министър Николова информира, че към днешна дата програмата между България и Турция се изпълнява с много добри темпове, като в пограничния регион са инвестирани повече от 58 млн. лв. под формата на договори за субсидия по проекти за развитие на туризма, опазването на околната среда, културен обмен и др.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ