18 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Умни пътеки пазят пешеходците във Варна

Приключи изграждането на 25 интелигентни пешеходни пътеки във Варна. Те  автоматично започват да светят при засичане на пешеходец, който е стъпил върху тях. Индикацията се извършва от датчици, инсталирани в пътната настилка, а светлинната сигнализация предупреждава автомобилите за пешеходеца. Обектите са част от втората фаза на завършилия проект за интегриран градски транспорт на Варна, съобщи ръководителят на проекта Христина Костадинова.

С цел намаляването на шумовото замърсяване и повишаване безопасността на гражданите бе надградена и системата за достъпност на незрящи. За целта 46 кръстовища бяха оборудвани с бутони за заявка на звуково оповестяване.

В рамките на проекта бяха реализирани и редица мащабни ремонти – на участъка от бул. „Приморски” в обхват от ул. „Ст. Стамболов” до бул. „Цар Освободител” и прилежащият автоподлез; На уличната мрежа по трасето бул.“Цар Освободител“ и по трасето по бул. „Първи май”; Реконструкция на улична мрежа по трасето на бул. „Народни будители“ и други.

Извършени бяха и ремонти по трасето на бул. „Васил Левски“ – в участъка от ул.“Подвис“ до бул.“Осми Приморски полк“, в това число и изграждане на велоалея. Изпълнени бяха мероприятия за подобряване на достъпната среда и ремонт на автомобилни и пешеходни подлези, както и ремонт на бул. „Осми Приморски полк” – в участъка от бул. „Васил Левски” до бул. „Христо Смирненски”, вкл. основен ремонт на пътен възел „Виница”, на пешеходния подлез и мероприятия за подобряване на достъпната среда. Завършена е и реконструкцията на ул. „Съборни“. По проекта бяха закупени и 15 нови стандартни автобуси с екологична норма за изгорели газове ЕВРО 6.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ