12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Северен централен регион във фокуса на правителството за следващия програмен период

„Търсим възможността през новия програмен период Северен централен регион да има малко по-голям превес по отношение на финансирането от европейските фондове заедно със Северозападен регион спрямо останалите четири района на страната. Предложението ни е предпоставено от социално-икономическите анализи и показателите, които ясно показват, че и двата региона са по-изоставащи, спрямо останалите части на страната“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която проведе онлайн среща с областните управители на Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище и Силистра.

Заместник-министърът отбеляза, че по-ясен целеви акцент трябва да има и при инфраструктурни проекти. „Потенциалът за финансиране в следващите седем години е за увеличен целеви ресурс, спрямо настоящия програмен период и тенденциите да го оползотворим, за да развием територията са добри“, каза още тя.

По време на срещата зам.-министър Николова запозна областните управители с новия подход за инвестиции в регионите, новото програмиране, ресурсите и инвестиционните мерки за управление на територията.

Областните управители ще имат значителна роля и сериозна отговорност в регионалните съвети за развитие, свързани с изпълнението на регионалната политика. Ще имат функцията да селектират проекти с най-голяма нужда за региона и насърчаващи потенциала му, заедно с икономическите нужди.

Related Articles

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ