13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Ремонтират сградите на художествената галерия в Ямбол с над 4 млн.лв.

Комплексът от сгради на художествената галерия „Жорж Папазов“ на ул. „Цар Самуил” № 2 в Ямбол ще бъде изцяло обновен с европейски средства. За това информират от общинската администрация. Проектът е част от Инвестиционната програма на Община Ямбол.

Общината е подписала договор с управляващия орган на ОП“Региони в растеж“ за безвъзмездна финансова помощ за ремонт и модернизация на галерията за близо 4.3 милиона лева.

Ремонтните работи ще започнат към средата на годината. Предвижда се цялостна реконструкция на историческите сгради, намиращи се в централната част на града. Сградата на бившата Синагога е обявена за паметник на културата от 18.11.1967 г. и адаптирана за художествена галерия през 1979 г. Адаптация е извършена и със сграда – бивша ТПК, свързани помежду си с топла връзка. Общата площ е 2500 кв. м., 1700 от които експозиционна.

Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности. Целта на проекта е да помогне за запазването на художественото и културно-историческото наследство на региона и за развитието на туризма. Сградите ще бъдат основно реновирани и санирани. Средата ще бъде адаптирана и достъпна и за хора с физически увреждания.

 

Related Articles

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ