12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

През октомври започва реставрацията на късноантичния мавзолей в кв. Лозенец

Разкриваме и експонираме уникалното наследство на София. В началото на октомври ще започне същинската работа по реставрацията и експонирането на един от най-важните антични обекти в столицата – късноантичния мавзолей под хълма Лозенец в район „Лозенец“ до Южния парк. Това съобщи заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов по време на представянето на късноантичната гробница, открита до храма „Света София“.

Мавзолеят ще бъде експониран в паркова среда и ще се оформи защитен зелен пояс. Завършването на проекта ще позволи да се пристъпи към интегрирането на цялата зона в Южен парк. Общо 930 хил. лева са предвидени по проекта, като част от средствата са осигурени от Програмата „Трансгранично сътрудничество България-Сърбия“.

„Подготвихме допълнително археологическо проучване на градинката на хотел „Рила“, което е планирано за следващата година като съвместна работа между НАИМ при БАН и Регионалния исторически музей – София. Целта е да подготвим ъгловата кула на крепостната стена за експониране в парковата среда на обновената градина и ще настояваме категорично археологическият комплекс под бившия хотел да стане достъпен за граждани“ – каза още доц. д-р Чобанов.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ