26 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Правителството отпуска 3,5 млн. лв. за манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон

Осигурени са средства са за довършването на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон, което в момента е необитаемо след пожар.

„Правителството отпуска помощ от близо 3,5 млн. лв. за ремонтните дейности. Дълго време се търсиха средствата и сега този ремонт ще се случи“, информира министърът на културата Велислав Минеков.

Източното крило на манастира е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. „Трябва да помогнем също и за отоплението, което е на твърде примитивно и дори опасно ниво, и да окажем помощ за ремонт на пътя до манастира, който също е в много тежко състояние и не е реновиран от векове“, допълни професор Минеков.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ