20 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Правителството отпуска 3,5 млн. лв. за манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон

Осигурени са средства са за довършването на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон, което в момента е необитаемо след пожар.

„Правителството отпуска помощ от близо 3,5 млн. лв. за ремонтните дейности. Дълго време се търсиха средствата и сега този ремонт ще се случи“, информира министърът на културата Велислав Минеков.

Източното крило на манастира е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. „Трябва да помогнем също и за отоплението, което е на твърде примитивно и дори опасно ниво, и да окажем помощ за ремонт на пътя до манастира, който също е в много тежко състояние и не е реновиран от векове“, допълни професор Минеков.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ