11 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Откриха амфора от пети век при разкопките на „Сексагинта Приста” в Русе

Съхранена амфора за вино от пети век е открита при проучванията на римската крепост „Сексагинта Приста“ в Русе, съобщиха от Историческия музей в града.

От културния институт обясняват, че в момента се изследват два изкопа, в които ще бъдат положени основите на козирка, покриваща сцената на Летния театър в Русе. При строежа му през 1961 г. са унищожени или покрити с бетон повече от 1000 кв. м площ от територията на римската крепост.

„Единствено документиране на римските останки се открива в статия на Васил Дойков във вестник „Дунавска правда“ от април 1961 година. Ето защо проучванията на археолозите, водени от д-р Върбин Върбанов, в двата квадрата от 24 кв. м, разположени от двете страни на естрадата на Летния театър, се оказват много важни за съставяне на картината на римския град в тази част на крепостта“, обясняват от музея.

В западния квадрат, който е проучен напълно, са разкрити останките от римска сграда от трети век, а под нея – четири тракийски ями (от 2-1 век пр. Хр. – 1 век). Във втория са открити останки от два зида от периода на късната античност и множество находки. Сред тях е амфората за вино, 84 монети, бронзово краче на столче с апликация на женска фигура, както и оловен строителен отвес.

Археолозите проучват всички пластове на времето. По тази причина сред находките са и множество луксозни предмети от 19 век – британски порцелан, бутилки от френски вина, порцеланови чинии и чашки, фини стъклени предмети.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ