13 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Нов газов терминал край Александруполис ще захранва и България

Диверсифицирането на източниците и трасетата за доставка на газ за Източна Европа вече е възможно. Окончателното е одобрено изграждането на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Акционерите на компанията „Газтрейд“ са решили, че може да бъде стартиран, защото всички изисквания за реализацията му са осигурени.

Компании от САЩ, Катар, Израел и други се очаква да бъдат основните доставчици на газ до терминала. Проектът ще допринесе както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, така и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайните клиенти.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига 50% от техническия му капацитет от 5,5 млрд. куб. м. на година. Проектът ще получи финансиране и от Оперативната програма на Гърция „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK). Средствата, които трябва да получи по нея са в размер на 166,7 милиона евро.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано към Националната газопреносна система на Гърция посредством тръбопровод с дължина 28 км., по който регазифицираният ВПГ ще се пренася до пазарите на Гърция, България и по-широкия регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония, чак до Молдова и Украйна.

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД, г-н Владимир Малинов също подчерта значимостта на решението.

Related Articles

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ