20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Новата оперативна програма „Развитие на регионите“ стартира с бюджет от 3 млрд. лв.

Одобрен е работният проект на новата Оперативна програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г., който страната ни ще внесе за преговори в ЕК, съобщават от МРРБ.

Под председателството на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова се проведе онлайн заседание на тематичната работна група за разработване на програмата, която подкрепи предложенията в заданието.

Бъдещата оперативна програма ще бъде с бюджет от над 3 млрд. лв. Тя ще съдържа три приоритетни оси.

Първата ще е за градско развитие и в нея ще бъде съсредоточен 6% от ресурса за ЕФРР на национално ниво за проекти за градско развитие на десетте най-големи общини.

Втората ос е за интегрирано териториално развитие на регионите, в която попадат 40 общини, чиито градски центрове са с население над 15 000 души. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции. Допълващо, ще имат достъп до финансиране от останалите оперативни програми и най-вече Програмата за развитие на селските райони, с което ще се постигне изпълнението на огледални дейности и допълняемост на мерките между градски и селски общини.

„Паралелно с това общините ще трябва да си партнират при изпълнението на проектите и по този начин ще се постига много по-голям ефект за няколко населени места и практически няма да има град или село без възможност за еврофинансиране“, подчерта Николова.

Третата приоритетна ос на програмата е за техническа помощ, откъдето ще се финансират дейности за повишаване на административния капацитет на местно и национално ниво.

Средствата по първите две оси ще се отпускат по проекти за модернизиране на образователната инфраструктура, развитие на индустриалните паркове и енергийната ефективност. Сред приоритетните области остават и модернизирането на градския транспорт, здравеопазването и рехабилитацията на пътната инфраструктура.

Ще продължи и финансирането за развитие на туристическата и културна инфраструктура, ремонти на градската среда и социална инфраструктура. „Икономическото развитие на регионите е ключов приоритет. Затова залагаме мерки с добавена икономическа стойност“, коментира заместник-министър Николова.

Новост в програмата е, че МРРБ поема изпълнението на териториалните планове за справедлив преход чрез Фонда за справедлив преход през периода 2021-2027 г. или изпълнението на целите на т.нар. „зелена сделка“. „Така ще се даде възможност за финансиране на мерки в подкрепа на икономическа трансформация и енергиен преход в регионите, заедно с осигуряване на съпътстващите нужди за социални мерки“, отбеляза заместник-регионалният министър.

Николова обърна внимание, че през месец октомври ще започне дейността на новите съвети за регионално развитие, на ниво широк формат, за разработване на интегрираните концепции на регионално ниво. В бъдещия програмен период съветите ще имат своята позиция за селектиране на проектите на регионално ниво.

Очаква се още през месец октомври да стартира подготовка на насоки за кандидатстване с интегрирани териториални инвестиции.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ