12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Над 2 млрд. лв. са дадени за пътища за близо три години и половина

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова отчете над 2 млрд. лв., дадени за пътища в България в отговор на въпрос на депутата от „БСП за България“ Радослав Стойчев в рамките на т. нар. парламентарен контрол, когато министрите отговарят на предварително заявени въпроси на народните представители, информира „Дневник“.

Преди да попита каква е политиката за инвестиции в сектора, Радослав Стойчев изрази теза, че усилията на властите се фокусират върху магистралите и поиска информация за първокласните, второкласните и третокласните пътища. Той цитира данни, които по думите му са на агенция „Пътна безопасност“. Според тях над 67% от пътищата в страната са в „незадоволително състояние“, а за периода 2014 г. – 2018 г. е установено, че на 100 кв. м. асфалтова настилка 70 кв. м. са в дупки. По информация на депутата за този период са разходвани над 1 млрд. и 200 млн. лв. за рехабилитация на 1400 км. пътища, като това представлявало под 10% от от пътната мрежа в страната.

В отговор министър Петя Аврамова обяви, че реконструкцията, рехабилитацията, поддръжката и изграждането на пътищата в страната е част от „визията на правителството“ в името на по-добри възможности за транспорт и икономика. „Разбира се, не всички пътища успяваме да приведем в отлично състояние“, каза министърът на регионалното развитие и отбеляза, че развитието на сектора не можело да бъде „строго рамкиран“ в рамките на мандата на едно правителство.

И все пак Аврамова направи отчет за дадените средства в периода на управление на сегашното правителство (май 2017 г. – октомври 2020 г.). Обобщената сума от над 2 млрд. лв. е осигурена от държавния бюджет и средства от еврофондове.

Качеството на изпълнението на отделните проекти не е коментирано в рамките на парламентарния контрол. Петя Аврамова не успя да довърши обобщението си на колко километри съответстват финансите, защото беше прекъсна от председателстващия заседанието Валери Симеонов с аргумента, че времето ѝ за отговор е изтекло.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ