10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

МС отпусна още 2,3 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир в Атон

2,3 млн. лв. за реновиране на Славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон одобри служебното правителство. Средствата са за довършване на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира. Източното или Банското крило в Светата обител е построено преди двеста години. Към момента продължават започнатите през 2019 г. ремонтни и реставрационни дейности, като конструктивното укрепване на сградата е завършено в значителна степен.

С реализацията на планираните дейности ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата са с цел да бъде съхранен славянобългарския характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“. Необходимите средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Духовната обител

Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир, е българският православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Той е един от най-големите на Света гора и стои на 9-о място в йерархията на светогорските манастири.

 

Related Articles

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ