13 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Мост над р. Струма, строен от немската армия, отива в историята

Започна реконструкцията на железния мост над река Струма между Симитли и квартал „Ораново“. Заради планираните дейности движението по него се спира.

Съоръжението е строено по време на Втората световна война от немската армия, а проектът сега предвижда мостът да бъде демонтиран и на негово място да се изгради нов.

Любопитно е, че през 2000 година Община Симитли получава официално писмо от германска фирма, че срокът на годност на съоръжението е изтекъл и мостът вече не е безопасен за преминаване.

Повече от 20 години след предупреждението започва и същинския демонтаж. Настоящият ремонт на съоръжението е включен в проекта за ЛОТ 3 от автомагистрала „Струма“. Вместо реконструкция обаче, проектът предвижда изграждането на изцяло нов мост с две ленти за движение, пасарелки за пешеходци и модерно осветление.

Товароносимостта на новия мост ще позволи по него да преминават и товарни автомобили. А това допълнително ще даде тласък на индустриалното развитие на общината, обясняват от общинското ръководство решението си.

В периода, в който преминаването по моста ще е възпрепятствано, Община Симитли организира безплатен транспорт за жителите на кв. „Ораново“ до общинския център и обратно.

Очаква се до края на годината новото съоръжение да бъде готово и пуснато в експлоатация.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ