13 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Конкурс за довършване на изоставения от 40 г. театър в центъра обяви община Чирпан

Вече 42 години в центъра на Чирпан стои недовършена и разрушаваща се стоманобетонната конструкция за театрална зала с 600 зрителни места. Сградата е започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на града, като идеята е била на поета Павел Матев, който по онова време е бил председател на Комитета за изкуство и култура (предшественик на министерството на културата). Първоначален инвеститор е била държавата, пише „Монитор“. Строителството е било преустановено през 1988 година, като междувременно са били изразходвани близо 5,5 млн. тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение. Сега Община Чирпан обявява конкурс за концепция за недовършения от 4 десетилетия театър. От студенти и млади архитекти се очакват идеи и разработки за превръщане на сградата в център за култура, туризъм и развлечения, както и за бизнес. Заданието на конкурса предвижда зала със сцена за представления с прибираща се оркестрина и около 350 места, музейна експозиция – около 500 кв.м РЗП, конферентни и обучителни зали – 50 места, изложбена зала, ресторант, кафетерия, офисна част, паркиране, озеленяване.

Основните технически, функционални и планово-композиционни изисквания към обекта включват целесъобразно и ефективно оразмеряване на застроените площи и обеми; осигуряване на единство и хармония между функционалното и композиционното решение и с околната среда; използване на високоефективни и иновативни материали; синтез на архитектурата с изобразителните и приложните изкуства по отношение на интериора и екстериора на сградата; благоустрояване и паркоустройство на прилежащия терен, в това число пеещи фонтани.

Срокът за представяне на проекти е 30 април на адрес chirpan.municipality@gmail.com, като допустими участници са студенти по архитектура и архитекти на възраст до 30 години включително. Проектът може да бъде изготвен от самостоятелни участници или от групи до 4-ма души. Таксата за участие е 50 лв.

Журито ще включва представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, кмета на община Чирпан и членове на общинската администрация, както и представители на културната общност в града. Обявяването на Резултатите от конкурса бъдат обявени до 20 май , като ще има и обществено представяне на участвалите проекти.

Наградният фонд  е предвижда:За първо място – 3 000 лв., За второ място – 2 000 лв., За трето място – 1 000лв. Грамоти ще получат 10 най-добри проекта, а всички участници – сертификат за участие в конкурса.

Подробности за конкурса вижте тук.

Снимка: Община Чирпан

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ