21 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Изграждат нов парк в Дупница

До пролетта ще бъде готов новият парк в местността Дренски рид над Дупница, обявиха от общинската управа.

За комплекса от няколкостотин декара по общинския бюджет са осигурени над 90 000 лева. Вече е определена и фирма изпълнител. 

Предвижда се изграждането на паркинг, на алеи за разходка, места и кътове за отдих, подходящо осветление.

Фирмата, която спечели поръчката, вече започна работа по обекта, като дейностите ще се извършват в зависимост от атмосферните условия.

Паркът е разположен около 8-метровия трибагреник, който се вижда от всички точки на града и от главен път е-79 и параклиса „Св. Спас“.

Дренски рид е любимо място за разходка на дупничани, особено от по-възрастните поколения и особено летните месеци, заради гористата местност и дъбовата гора и откриващите се атрактивни гледки към Рила планина, както и към целия град.

Според коментари на по-възрастни жители от града местността е описана и в романа „Тютюн“ на Димитър Димов. Писателят е живял в Дупница като дете. Така за срещата на Борис Морев и Ирина в първата глава на романа е в параклиса „Св. Спас“.

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ