13 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

КАБ с писмо до Президента и искане да наложи вето на разпоредби на ЗИД на ЗУТ

ДО Г- Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: НАЛАГАНЕ НА ВЕТО НА РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Народното събрание днес прие Общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, изготвен на основание чл. 81, ал. 2 от ПОДНС въз основа на приетите на първо гласуване на 22.10.2020 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-39, внесен от Министерски съвет на 25. 08.2020 г. и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-49, внесен от Министерски съвет на 12.10.2020 г., срещу част от разпоредбите на който възразяваме остро, тъй като не защитават обществения интерес и накърняват сериозно правата на гражданите, в.т.ч. на проектантите и бизнеса, които реализират инвестиционни инициативи.

В защита на обществения интерес, на правата на гражданите и на професионалните права на всички проектанти, въз основа на предоставените ни от закона функции да изразяваме становища по нормативни актове, свързани с устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството (чл. 5 от ЗКАИИП), Камарата на архитектите в България и останалите браншови организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, изразихме многократно становища против приемането на определени разпоредби от законопроекта пред Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и пред Народното събрание.

За съжаление, аргументираните ни позииции не бяха взети предвид от изпълнителната и законодателната власт при обсъждането и разглеждането на законопроекта.

Считаме, че част от разпоредбите на законопроекта противоречат на конституционно уредени принципи относно правовата държава и правилата на законодателния процес, с изискването за правна сигурност, стабилност и предвидимост като елементи на правовата държава. Приети са при незачитане на установената от самия законодател парламентарна процедура, обезпечаваща качеството и прозрачността на законодателния процеси гарантираща защита на обществения интерес и правата на гражданите в нашата страна.

Грубо е нарушена процедурата, по която се извършват обсъждането оценката на въздействието и гласуването на законите. Между двете гласувания на законопроекта/ЗИД на ЗУТ/, внесен от Министерски съвет, са предложени текстове от народни представители, които противоречат на принципите и обхвата му.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

В следващо писмо до Вас своевременно ще посочим конкретните разпоредбите, които считаме за противоконституционни и незаконосъобразни, и ще изложим подробни мотиви.

Моля да упражните правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България и да върнете за ново обсъждане Общия законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, изготвен на основание чл. 81, ал. 2 от ПОДНС въз основа на приетите на първо гласуване на 22.10.2020 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-39, внесен от Министерски съвет на 25. 08.2020 г. и Законопроект за изменение и до-пълнение на Закона за устройство на територията, No 002-01-49, внесен от Министерски съвет на 12.10.2020 г., приет от 44-то Народно събрание на 27.01.2021 г.

Също така, ще се радваме да ни приемете на среща, на която да аргументираме позицията си пред Вас.

С уважение,

арх. Владимир Милков

Председател на УС на Камарата на архитектите в България

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ