9 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Инсталация за компостиране на отпадъци заработи във Велинград

Във Велинград започна работа инсталация за третиране на смесени битови отпадъци и тяхното компостиране, която ще обслужва и община Ракитово.

Капацитетът на модерното съоръжение е 14 000 тона годишно. След като заработи на пълни обороти се очаква да бъдат отделени над 5000 тона ресурси (хартия, пластмаса, стъкло и метали), които да се извозват за рециклиране и повторно използване.

Проектът за изграждане на инсталацията стартира още през 2018 г. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020 г. Общата стойност на проекта е приблизително 9,9 млн. лв., а собственото финансиране, осигурено от двете общини е 2,5 млн. лв.

От община Велинград предупредиха гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирани места, защото по този начин ще застрашат функционирането на инсталациите за компостиране.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ