10 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Знакова сграда в Стария Пловдив отваря врати с обновена визия

Близо 2 млн.лв. са вложени в реставрационни дейности и ремонт на постоянната експозиция на Градската художествена галерия и дворното й пространство

С обновена визия отваря врати за посетители най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – постоянната експозиция на Градската художествена галерия в Пловдив.

Реновирането на сградата е по проект на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов и отне близо 4 години. Струва 1 382 000 лв. на общинския бюджет, а още 500 000 лв. бяха вложени в цялостното преустройство на дворното пространство.

В някогашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер през 1881 г. са извършени значителни реставрационни дейности, като в максимална степен е съхранен автентичният вид на сградата.

Подменена е дограмата на прозорците, положена е нова подова настилка, направена е пълна реконструкция на покрива, монтирано е стълбище, адаптирано и за хора с двигателни затруднения.

Изложбеното пространство е разширено, като обновената художествена експозиция включва 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията от епохата на Възраждането до наши дни.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ