12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Засилен интерес към логистични бази заради активната онлайн търговия

Ковид кризата сякаш подмина и не успя да засегне пазара на индустриални площи у нас. Анализи отчитат устойчива активност в този сегмент от началото на 2020 г. Цифрите са категорични както по отношение на наетите площи, така и на проектите в развитие.

До средата на годината общо завършените и наетите складови и логистични площи са 33 658 кв. м. Това показва доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Според анализа се регистрира устойчиво търсене на площи за градска логистика в София, което е провокирано основно от ръста на онлайн търговията в периода на карантината и изолацията.

Търсенето на складови площи в рамките на града е в рамките на 500-1500 кв. м . При извънградските проекти интересът е за по-големи площи в рамките на 2 до 6 000 кв. м, предназначени за логистични операции и складиране.

В края на първото полугодие на 2020 в строеж в София и в околностите са 166 652 кв. м логистични площи, повечето от които са предназначени за собствено ползване.

За момента офертните наеми на логистични площи в София остават без промяна – 3,8 евро/кв. м за по-големи обекти и 4,2- 4,4 евро/кв. м за проекти среден размер. Делът на свободните площи леко се покачва през второто тримесечие, но остава в границите на 2%.

Related Articles

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ