22 C
Пловдив
сряда, май 8, 2024

Започват археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“

На 1 октомври 2020 година започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Той е един от най-емблематичните археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр. През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол стартира дългосрочен проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда.

Сега екипът на Регионален исторически музей – Ямбол за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. В дворното пространство през 2018 г. беше разкрит и мраморен постамент за статуя и напълно запазен надпис от 166-169 година след Христа.

Related Articles

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ