22 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Задължително от 2022: Събираме разделно пластмасовите бутилки

С нова наредба от догодина се въвежда задължително разделно събиране на пластмасовите бутилки у нас. Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда въвежда задължителна цена за пластмасовите чаши и кутии от 2023 г. Тя ще се повишава постепенно до 2027 г., когато трябва да достигне 40 стотинки за кутия и 25 стотинки за чаша. Това съобщават от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ пред БТА.

Очаква се наредбата да бъде обнародвана идните дни, след като Министерският съвет я прие през изминалата седмица. С нея се транспонира европейската Директива 2019/904, която влезе в сила на 3 юли.

С подзаконовия нормативен акт от следващата година влиза в сила изискването за разделно събиране на пластмасовите бутилки до три литра, като първата изпълнена цел към 31 декември 2022 г. трябва да бъде 30 %, поясняват от ековедомството.

Related Articles

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ