19 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Завършиха дейностите по стабилизиране на мозайките в паметника на Бузлуджа

На 8 ноември фондация „Проект Бузлуджа“ приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния  кръг в паметника Бузлуджа. Според организаторите мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани и тези от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени. В петте доброволчески акции участваха над 100 души, които помогнаха с внасянето на строителни материали в сградата и монтаж на защитните платна, пазещи мозайките от навявания на дъжд и сняг, съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа“.  Ушити бяха 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Финансирането тази година е изцяло българско. В кампанията „Осинови мозайка“ се включиха десет личности и фирми за конкретно мозаечно произведение, както и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен. След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Инициативата е подкрепена от Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.

Работата по „Проект Бузлуджа“ продължава в две основни направления – спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен „План за опазване и управление“ на монумента. Сградата ще бъде отворена за посетители във възможно най-кратък срок.

Related Articles

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ