9 C
Пловдив
вторник, март 19, 2024

Ето с колко поскъпнаха жилищата у нас за последните 12 месеца

Цените на имотите в световен мащаб продължават да се повишават. Средното поскъпване за последните 12 месеца до 30 септември е 9.4 на сто спрямо 9.2 на сто в края на второто тримесечие на годината, става ясно от доклад на Knight Frank, цитиран от profit.bg.

Ръст в цените се наблюдава в 54 от разглежданите 56 държави и територии спрямо година по-рано, единствено Малайзия и Мароко не са последвали този тренд. Нещо повече, процентът на пазарите, на които се отчита ръст от над 10%, вече е 48% спрямо едва 13% за преди началото на пандемията.

Въпреки бума на пазара на имоти, вече има сигнали, че ръстът може би е достигнал върховата си точка при част от тях. Нулев или минимален ръст в цените на имотите се отчита при цели 18 държави в периода от юни до септември, като сред тях са Нова Зеландия, САЩ и Великобритания.

Сред основните причини за забавянето на отделните пазари са ръст на лихвите, промяна в данъчните ставки върху имотните сделки, както и притесненията за достъпността на жилищата. Голяма е вероятността обаче поскъпванията да продължат при част от пазарите и през 2022 г., смятат още от Knight Frank.

Шампион по ръст на цените на имотите продължава да е Турция. През последните 12 месеца там се отчита ръст от 35.5 на сто. Следват още три пазара, на които се наблюдава повишение от над 20 на сто – Южна Корея (+26.4%), Нова Зеландия (+21.9%) и Швеция (+20.3%).

В топ 10 попадат още Австралия, САЩ, където се отчита най-силното поскъпване на имотите за последните 45 години, остров Джърси, Нидерландия, Словакия и Канада.

Ръстът в България е от 9.1 на сто, което ни отрежда 31-а позиция. На годишна база към 30 юни у нас се отчиташе повишение от 7.5 на сто.

Челната позиция в класацията за изменението на цените на имотите с отчитане на инфлацията се заема от Южна Корея, където – след приспадане на инфлацията, имотите биха отчели ръст от 23.9 на сто. Следват Швеция и Нова Зеландия с поскъпване от над 17 на сто, както и Турция, Австралия и Нидерландия с по над 15%.

След изваждането на инфлацията у нас доходността при имотите би била 4.3 на сто, сочат още изнесените данни. Общо 11 пазара обаче биха били на червено, ако се вземе предвид инфлацията.

Related Articles

Разширяват системата за биоразградими отпадъци в Бургас

Системата за разделно събиране на биоразградими отпадъци в Бургас разширява своя периметър. Започна поставянето на кафявите кофи, предназначени за тази цел, в комплекс „Меден...

КСБ подписа договор за финансиране на цифров иновационен хъб в строителството

Камарата на строителите в България (КСБ) като координатор на „Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство“ (ЕЦИХ)подписа договор за финансиране на одобрен проект по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ