17 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

В Троян изграждат зони за отдих и спорт, обновяват парковите пространства

В продължение на няколко години Община Троян работи по изграждането на зони за отдих в града и близките села. Наред с дейностите по обновяване на парковите пространства в кв. „Лъгът“ и пред Информационно-културния център, в ход е и поетапното оформление на т. нар. свободна зона за рекреация и отдих – парк „Турлата“.

Локацията е избрана поради непосредствената си близост до централна градска част, наличието на определена инфраструктура, лесната достъпност и близостта до спортни съоръжения – стадион „Чавдар“ и мястото, на което се планира изграждането на нова спортна зала. Проектът е ориентиран към нуждите на семейства с деца и спортуващи и се осъществява по идея на Държавно горско стопанство – Троян, с финансовата подкрепа на общината.

След постигната договореност за наем със собственика на имота – Църковно настоятелство при храм „Света Параскева“ – Троян, в рамките на тази и следващата година поетапно ще бъдат реализирани дейностите по създаване на парка.

За организирането на зоната е изготвен идеен проект, който предвижда поставяне на преместваеми детски съоръжения за игра и забавления, поставяне на паркови елементи, засаждане на храсти и подходящи дървесни видове. Ще бъдат обособени три зони – детски кът с къщичка, влакче, гъбки, тролей, младежки кът с беседка и пейки, зона за отдих и пикник с необходимите към нея съоръжения.

Върху имотите няма да се извършват строителни дейности. Парковите елементи и детските съоръжения ще бъдат изработени само от естествени материали. Ще бъдат запазени съществуващите дадености – ценните дървесни видове, мостчето, като около тях ще бъде развита зоната за рекреация и отдих.

Площта, която е обект на облагородяване, е около 30 дка и всички дейности се изпълняват от служители на Държавно горско стопанство – Троян. До момента е завършено планираното за тази година озеленяване, като са засадени 72 дървета и 80 храста от 22 различни вида. Изграден е жив плет от 600 габърови фиданки, който, с подходящи грижи, ще разкрие красотата си след няколко години.

В акцията доброволно се включиха и деца от ОУ „Васил Левски“ – Троян, които са почистаха терена от битови отпадъци, преди лесовъдите да започнат облагородяването му.

Очаква се до края на м. май 2022 година да бъде реализиран детският кът, а до края на следващата година – съоръжението за пикници и тържества, с капацитет до 100 души.

 

Related Articles

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ