17 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Интересна локация: Националният музей на архитектурата

Интересно и атрактивно място за посещение във Велико Търново е Националният музей на архитектурата. Той е със сравнително кратка биография – създаден е през 1978 година.

За основа на сбирките му служат многобройните гипсови макети на ценни историко-архитектурни паметници, дело на търновлията Леон Филипов (1880-1968), посветил им целия си живот. По-нататъшната работа по попълването на музея е на група научни работници и е свързана главно с един от аспектите на всяка музейна дейност – събирането и подреждането на фонда. Той към днешна дата съдържа около 13 хиляди единици – чертежи, скици, документи, снимки, филми, негативи, архиви, макети.

Библиотеката на Националния музей на архитектурата във Велико Търново наброява около 5 хил. тома специализирана литература и периодика и също представлява интерес, освен за професионалистите, но и за изкушените от строителство, стилове, интериор и екстериор.

Related Articles

Укрепиха свлачището при 84-ти км на пътя Севлиево – Велико Търново

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път Микре – Севлиево – Велико Търново. Проектът се...

Видин: Обучават архитекти в опазване на културното наследство

Архитекти от Видин се обучават в специализиран курс на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт Екол дьо Шайо (Ecole de...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ