13 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Интересна локация: Националният музей на архитектурата

Интересно и атрактивно място за посещение във Велико Търново е Националният музей на архитектурата. Той е със сравнително кратка биография – създаден е през 1978 година.

За основа на сбирките му служат многобройните гипсови макети на ценни историко-архитектурни паметници, дело на търновлията Леон Филипов (1880-1968), посветил им целия си живот. По-нататъшната работа по попълването на музея е на група научни работници и е свързана главно с един от аспектите на всяка музейна дейност – събирането и подреждането на фонда. Той към днешна дата съдържа около 13 хиляди единици – чертежи, скици, документи, снимки, филми, негативи, архиви, макети.

Библиотеката на Националния музей на архитектурата във Велико Търново наброява около 5 хил. тома специализирана литература и периодика и също представлява интерес, освен за професионалистите, но и за изкушените от строителство, стилове, интериор и екстериор.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ