25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Интересна локация: Националният музей на архитектурата

Интересно и атрактивно място за посещение във Велико Търново е Националният музей на архитектурата. Той е със сравнително кратка биография – създаден е през 1978 година.

За основа на сбирките му служат многобройните гипсови макети на ценни историко-архитектурни паметници, дело на търновлията Леон Филипов (1880-1968), посветил им целия си живот. По-нататъшната работа по попълването на музея е на група научни работници и е свързана главно с един от аспектите на всяка музейна дейност – събирането и подреждането на фонда. Той към днешна дата съдържа около 13 хиляди единици – чертежи, скици, документи, снимки, филми, негативи, архиви, макети.

Библиотеката на Националния музей на архитектурата във Велико Търново наброява около 5 хил. тома специализирана литература и периодика и също представлява интерес, освен за професионалистите, но и за изкушените от строителство, стилове, интериор и екстериор.

Related Articles

Изграждат православен храм в карловското село Марино поле

Православен храм ще има карловското село Марино поле. Кмет, духовници и съмишленици положиха основния камък на бъдещата църква. В основите на храма бе положена...

Шест габровски проекта одобрени за финансиране по ПУДООС

Община Габрово, Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП), гимназиите „Пенчо Семов“ и „Акад. Иван Гюзелев“, училище „Ран Босилек“ и Детска градина „Мики Маус“ получават...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ