7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Завършиха дейностите по стабилизиране на мозайките в паметника на Бузлуджа

На 8 ноември фондация „Проект Бузлуджа“ приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния  кръг в паметника Бузлуджа. Според организаторите мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани и тези от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени. В петте доброволчески акции участваха над 100 души, които помогнаха с внасянето на строителни материали в сградата и монтаж на защитните платна, пазещи мозайките от навявания на дъжд и сняг, съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа“.  Ушити бяха 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Финансирането тази година е изцяло българско. В кампанията „Осинови мозайка“ се включиха десет личности и фирми за конкретно мозаечно произведение, както и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен. След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Инициативата е подкрепена от Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.

Работата по „Проект Бузлуджа“ продължава в две основни направления – спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен „План за опазване и управление“ на монумента. Сградата ще бъде отворена за посетители във възможно най-кратък срок.

Related Articles

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ