21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Завършиха дейностите по стабилизиране на мозайките в паметника на Бузлуджа

На 8 ноември фондация „Проект Бузлуджа“ приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния  кръг в паметника Бузлуджа. Според организаторите мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани и тези от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени. В петте доброволчески акции участваха над 100 души, които помогнаха с внасянето на строителни материали в сградата и монтаж на защитните платна, пазещи мозайките от навявания на дъжд и сняг, съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа“.  Ушити бяха 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Финансирането тази година е изцяло българско. В кампанията „Осинови мозайка“ се включиха десет личности и фирми за конкретно мозаечно произведение, както и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен. След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Инициативата е подкрепена от Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.

Работата по „Проект Бузлуджа“ продължава в две основни направления – спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен „План за опазване и управление“ на монумента. Сградата ще бъде отворена за посетители във възможно най-кратък срок.

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ