10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Обявиха призьорите в конкурс за студенти от специалност „Опазване на културното наследство“

Магдалина Василева и Пламен Василев – възпитаници на магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на Варненския свободен университет, спечелиха Първо място и Наградата на публиката в VII-мия национален конкурс за дипломни работи в областта на опазване на културното наследство. Състезанието се организира ежегодно от Дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на архитектите в България, в партньорство с Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ICOMOS).

Магдалина Василева представи иновативен подход към опазването на културното наследство с проекта си за адаптация на къщата на Васил Боянов в Сливен. Сградата, построена през 1931 г., към момента се използва за читалище, като арх. Василева търси по-добро приложение и обживяване на историческия обект. Предложената допълваща функция (детска занималня) се базира на предварителни социологически проучвания и анкети, които аргументират проектираната намеса.

Пламен Василев представи амбициозен проект за социализация на Лесичерския стълб до Павликени, археологически обект с богата история. Неговият комплексен подход включваше проучване, заснемане, графична реконструкция на древен храм, планирането на приемна сграда и представяне на всички процеси по социализация. интегрирането му в съвременната среда. Проектът предлага устойчиви решения и туристически маршрути, като съчетава интереса към историята с нуждите на общността.

Наградите връчи председателят на Управителния съвет на САБ арх. Петър Диков.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ