11 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Община Благоевград с амбиция да превърне кв. „Вароша“ в обществен арт и бизнес център

Община Благоевград кандидатства в Брюксел по проект за 10 000 000 лв. за превръщането на кв. „Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство. Предвижда се да бъде създаден „Център за овластяване на младежи“, който ще предлага персонализирани програми, менторство за развитие на уменията на младите хора и подкрепа на безработни лица, търсещи преквалификация. Местни фирми ще имат достъп до ресурсите и за работа в мрежа. Ще бъде създадено отворено офис пространство, подходящо за стартъпи и малки бизнеси.

Оживяването на кв. „Вароша“ и превръщането му в културен център ще даде възможност Благоевград да бъде домакин на различни събития, фестивали и изложби. С реализирането на успешния модел центърът Varosha Innovation Nexus ще има възможност да генерира собствени приходи чрез публично-частни партньорства.

Проектът ще бъде реализиран по програмата на Европейския съюз „Европейска инициатива за градско развитие – иновативни дейности 2021-2027“ (EUI). Чрез международно сътрудничество проектът ще прехвърли своя подход към три партньорски общини: община Мурсия (Испания), община Лариса (Гърция) и община Сан Лучидо (Испания).

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ