11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Удължават срока на конкурса за послание за плочата на монумента на Роженските поляни

Срокът за участие в конкурса за послание, което да бъде гравирано на плочата на монумента на Роженските поляни е удължен до 23-и февруари, информират от администрацията в Русе.

Конкурсът е част от националната инициатива Пилон „Рожен“, под патронажа на президента Румен Радев. Инициативата за изграждане на новия Паметник на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”.

Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размер 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ