22 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Стартира ремонтът на жп гара Септември

Стартира дългоочакваният ремонт на гара Септември, която е част от железопътната линия София – Пловдив – Бургас, както и от международната линия от Централна Европа към Истанбул по паневропейския транспортен коридор номер 10. Стойността на проекта е 6 милиона лева.

Дейностите включват пълна реконструкция на обслужващите и административните звена – обновяване на приемното здание, вертикална планировка на окологаровото пространство и рехабилитация на козирката на южната фасада на сградата. Предвижда се изграждане на визуална комуникация за бърза и лесна ориентация, както и подобрена връзка с интегрирания градски транспорт.

Целта е да се достигнат съвременните критерии за комфорт и безопасност на железопътните услуги, както и нормите за енергийна ефективност и равни условия за достъп на лица в неравностойно положение.

След проведена обществена поръчка, за Изпълнител на обект „Ремонт сграда и вертикална планировка на жп гара Септември“ е избрано Обединение „Инфра Инженеринг“ ДЗЗД. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи в гара Септември е 540 календарни дни.

Гара Септември е една от емблематичните гари на миналия век. Строителството на 125-метровата линия е започнало през 1921-ва година, на шест етапа, през изключително труден планински терен.

Фотография на първата гара от началото на ХХ век

Related Articles

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ